nyári evés, ivás

Amit a nyári emésztési problémákról érdemes tudni

A nyár tele van élettel: utazás, strand, fesztiválok, fagyik, koktélok és szabadtéri ebédek. Csakhogy a magas hőmérséklet és a lazaság veszélyekkel is jár, mert a kórokozóknak nagyon támadási felületet ad.

A vírusos eredetű hasmenés tipikusan azok közé a nyári kellemetlenségek közé tartozik, amik váratlanul jönnek, és könnyen tönkretehetik a gondosan megtervezett pihenést. A jó hír: egy kis odafigyeléssel sokszor megelőzhető.

Miért pont nyáron?

A meleg idő kedvez a baktériumok és vírusok szaporodásának. Az ételek gyorsabban romlanak, a vízparti étkezések pedig gyakran higiéniailag nem ideális körülmények között történnek. A kézmosás gyakorisága is csökkenhet ilyenkor, hiszen a kirándulások, strandolások során nem mindig adott a megfelelő higiénés háttér. Emellett a nagy meleg önmagában is megterhelheti az emésztőrendszert.

Nyáron hajlamosak vagyunk többféle ételt, hideget-meleget, édeset-sósat, nyerset és sültet egymás után fogyasztani, mindezt sokszor szokatlan időpontokban. Ez a kombináció nemcsak a gyomorpanaszokat fokozhatja, hanem a bélflóra egyensúlyát is felboríthatja, így a vírusok könnyebben „otthonra találnak” a szervezetünkben.

A megelőzés csendes hősei

A legalapvetőbb tanács még mindig az: mossunk kezet, minden étkezés és mellékhelyiség használat után, illetve ha kétségeink vannak egy étel frissességét illetően, inkább ne fogyasszuk el. A langyos, állott víz vagy a nem megfelelően hűtött tejtermékek, sütemények, tengeri ételek is különösen kockázatosak lehetnek.

Utazások alkalmával érdemes saját evőeszközt, kézfertőtlenítőt vinni, és kerülni az olyan helyeket, ahol az ételkészítés higiéniai szintje nem megbízható. A palackozott víz választása is sokszor jobb döntés lehet, főként külföldön.

A bélflóra: az elfeledett védelmi vonal

Sokan nem gondolnak rá, de a bélflóránk minősége jelentősen befolyásolja, mennyire vagyunk ellenállóak egy-egy vírusos fertőzéssel szemben. Egy jól működő bélflóra segíthet megelőzni, enyhíteni vagy lerövidíteni a betegséget. A hasmenés sajnos nemcsak a rossz baktériumokat, hanem a jótékony bélflóra tagjait is „kimoshatja”, így a gyógyulás után fontos a pótlás. Így a bélflóra helyreállítása elengedhetetlen, amiről a medicalnews.hu oldalon részletesen is olvashatsz.

A fermentált ételek, mint a natúr joghurt, kefir, savanyú káposzta, valamint a prebiotikus rostokat tartalmazó zöldségek (például csicsóka, hagyma, fokhagyma, banán) segíthetik a bélrendszer regenerálódását. Súlyosabb esetekben probiotikus készítmények is szóba jöhetnek, különösen, ha antibiotikumos kezelés is történt.

Visszatérés a belső egyensúlyhoz

A hasmenéses időszak után néhány napos kímélő étrend, mint főtt krumpli, sárgarépa, rizs, alma jót tehet. Fontos a megfelelő folyadékpótlás is, hogy a kiszáradást megelőzzük. És bár ilyenkor hajlamosak vagyunk gyorsan visszatérni a normál étkezéshez, a szervezetnek érdemes néhány nap türelmi időt adni.

A nyári jó közérzet nemcsak a külső programokon, hanem a belső egyensúlyunkon is múlik. Ha odafigyelünk a higiéniára, a táplálkozásunkra és a bélflóránk védelmére, sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat és nyugodt gyomorral élvezhetjük a nyár minden pillanatát.